„Да обичаме България и нашето културно наследство, да възпитаваме нашите деца в дух на родолюбие и да бъдат горди българи. Радвам се, че  ние сме основателите на това дело във Велико Търново”, каза в словото си при официалното откриване на 17-ото изложението „Културен туризъм” в старата столица кметът Даниел Панов. Той поясни, че е силно пристрастен към събитието, защото преди 19 години като управител на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов” с приятели и съмишленици, заедно с екип от Държавната агенция по туризъм са създали форумът. А с годините той се превърна в международен.

„Заедно ще се справим с последиците от всичко онова, което се стовари върху сектора и върху целия свят през последните две години. Нека обичаме България и нашето богато културно наследство, нека възпитаваме децата и младите хора да бъдат родолюбиви горди българи. Пожелавам ръстът на туристите тази година да двоен спрямо миналата“, каза още кметът Даниел Панов.

Той благодари на Министерството на туризма за подкрепата, на партньорите от туристическия сектор, на всички, които през годините са дали своя принос за изложението, което е в помощ както на работещите в бранша, така и за цялостното развитие на културния туризъм в България. Панов изказа специална благодарност на организаторите, а също и на медиите и тяхната роля за популяризирането на богатото културно-историческо наследство и културни календари на общините, градовете и населените места.

Официални гости бяха представители на посолствата на Австрия, Виетнам, Индия, Испания, Корея, Палестина, Румъния, Турция и Азербайджан, зам.-кметовете на Велико Търново Снежана Данева – Иванова и Нейко Генчев, експерти. Благлослов отслужи отец Славчо Иванов, а изненада за присъстващите бяха малките лазарки от ОУ „Петко Р. Славейков“, „Джуниър Бенд“ към СУ „Емилиян Станев“ и хор „Ангелски гласове“.

Изложението „Културен туризъм” се провежда в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” – Велико Търново от днес до 16 април. Десетки общини участват със свои щандове и атракции. Свои щандове имат също  обновената Художествената галерия „Борис Денев” във Велико Търново, Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков” с „Фоайе на книгата с автограф” и над 40 издателства, както и чуждестранните гости. Нов партньор на изложението е Националното сдружение на общините в България.

Освен общините, различни културни институции и посолствата, както и Министерството на туризма, нов партньор на изложението „Културен туризъм” от тази година е и Националното сдружение на общините в Република България.